Meditations On Present Time

D Bayne

LUM003 | Jun 2015 | CD

In de grote hal van Amsterdam Centraal staat een vleugel. Daar pingelen amateurs wel eens aandoenlijk een deuntje op, maar vaker sta je versteld omdat iemand die echt kan spelen het klavier beroert. En dan blijf je toch even stilstaan om eens goed te luisteren. Of je neemt zo'n flard fraaie muziek mee als je door de gangen loopt of in de trein stapt. Het lijkt wel of D Bayne (ja, om de een of andere reden zonder punt) een stel microfoons opgesteld had op CS.

Meditations on Present Time houdt ook een moment halt, met twinkelende piano en fieldrecordings uit de publieke ruimte. Steeds overstemt het rumoer de dwarrelende noten bijna. Het levert een intrigerend spel op met voor- en achtergrond en ook een duet voor doelbewust en onbedoeld geluid. Als een samenballing van wat je normaliter onder muziek verstaat en wat John Cage muziek noemde: namelijk alles, als je er maar naar luistert. De cageiaanse invloed vind je ook wel terug in het feit dat Bayne de veldopnamen gebruikt als een soort 'klinkende partituur' die zijn pianospel stuurt.

In het beste geval klateren aleatorische counterpoint-composities je in schier chaotische, maar uiterst gecontroleerde lichtvoetigheid tegemoet. In wat zelfs wisselwerking wordt, leveren fieldrecordings en pianospel een prachtige rijkdom. Die momenten zijn uiterst spaarzaam, want Bayne gaat zich nogal te buiten aan geforceerde hectiek, improv-om-de-improv en radicaal suffe en saaie muzak. An sich zijn dat wellicht ook afspiegelingen van deze tijd die het overwegen waard zijn, maar dan toch niet voor de duur van de onplezierige beluistering. Niet omdat het geen fijne mopjes geluid zijn, maar omdat Bayne de sonische po√ęzie die er in de dialoog zou kunnen zitten zo plat slaat als een door een voortdenderende trein verpletterd dubbeltje. Als een grap waarvan de punchline al aan het begin wordt weggegeven, dan hoeft de rest niet meer. Leuk voor even dan, in het voorbijlopen.

Sven Schlijper

KindaMuzik

Luminescence Records

  1. LUM001
  2. LUM002
  3. LUM003

Luminescence Live

  1. LML001
  2. LML002
  3. LML003
  4. LML004
  5. LML005